Veelgestelde vragen Stromer speed pedelecs

Direct contact opnemenBekijk alle modellen

Veelgestelde vragen Stromer speed pedelecs

Uit onze ervaring als pionier op het gebied van speed pedelecs
en de vele gesprekken in de winkel en de werkplaats
willen we veelgestelde vragen over Stromer speed pedelecs met u delen.

Ontdek zelf onze ST1, ST3 en onze ST5.

Wet- en regelgeving

Welke kleur kentekenplaat moet er op mijn speed pedelec?
Sinds 1 januari 2017 valt de speed pedelec binnen de Nederlandse regelgeving onder de bromfietsen. Dit betekend dat uw speed pedelec voorzien moet zijn van een gele kentekenplaat.
Moet ik een helm dragen op mijn speed pedelec?
Aangezien uw speed pedelec onder de bromfietsregelgeving valt bent u verplicht een helm te dragen. Dit hoeft geen integraal helm te zijn, zoals op een reguliere bromfiets. Helmen die speciaal ontworpen zijn voor speed pedelecs  zijn bij ons verkrijgbaar.
Wat is de maximale toegestane snelheid voor mijn speed pedelec?
Op de rijbaan mag u op uw speed pedelec maximaal 45 km/u rijden. Binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 km/u en buiten de bebouwde kom maximaal 40 km/u rijden op het fietspad.
Wat is mijn plaats op de weg als speed pedelec rijder?
U moet u in het verkeer aan dezelfde regels houden als bromfietsers. De algemene regel is: buiten de bebouwde kom rijdt u op het fiets-/bromfietspad en binnen de bebouwde kom rijdt u op de rijbaan. In sommige gevallen kan de plaatselijke gemeente hiervan afwijken. Dan wordt uw plek op de weg aangegeven met een verkeersbord en dient u gebruik te maken van het fiets-/bromfietspad.
Moet ik een rijbewijs hebben om op een speed pedelec te rijden?
U moet in het bezit zijn van een AM rijbewijs (brom-/snorfietsrijbewijs) om een speed pedelec te mogen berijden.

Eigenschappen Stromer speed pedelecs

Welke framemaat Stromer is geschikt voor mij?
De framemaat van uw fiets is erg afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en uw unieke lichaamsverhoudingen. Er zijn vele variabelen in acht te nemen met het kiezen van uw perfecte framemaat: uw lichaamslengte, uw houding, uw rijstijl, de verhouding tussen uw armen, benen en bovenlichaam tot zelfs uw medische geschiedenis. In onze winkel voorzien wij u graag van persoonlijk advies. Hieronder in de tabel staan echter enkele algemene richtlijnen.

Framemaat 17” 20” 22”
Richtlijn lengte (cm) <178 175-188 >185
Richtlijn binnenbeenlengte (cm) <80 80-95 >92
Wat is de actieradius van een Stromer?
De actieradius van een Stromer is afhankelijk van veel factoren, te beginnen met uiteraard de accucapaciteit. Die wordt vaak weergegeven in Wattuur (Wh). Verder is ook de temperatuur een belangrijke factor voor de actieradius. Door uw accu bij kamertemperatuur op te laden vergroot u daarom de actieradius significant. Bij koud weer kan door de temperatuursafhankelijkheid de accucapaciteit omlaag gaan. Dit is echter slechts tijdelijk: wordt het weer warmer dan neemt de capaciteit weer toe. De accu zal ook in capaciteit afnemen over tijd. Door de hoge begincapaciteit en de accucel kwaliteit hoeft u bij een Stromer accu zich hier geen zorgen over te maken. Andere factoren waar u rekening mee kunt houden is onderhoud en de bandenspanning.
Zijn er Stromer modellen voor lange mensen?
De hoogst beschikbare framemaat van Stromer is 22 inch. Sommigen zouden kunnen denken dat dit te weinig is voor hun lengte. Stromer heeft echter speciaal gekozen voor een compacter frame met langere zadelpen om er voor te zorgen dat de stijfheid van het frame optimale wegligging kan blijven garanderen bij hoge snelheden. Onze langste collega (met een totaallengte van 1,95 m en binnen beenlengte van iets boven 1 m) kon zelfs al comfortabel rijden met een 20 inch model. Dus zelfs al bent u langer dan 2 m, u kunt gewoon op een Stromer rijden.
Zijn er Stromer modellen voor korte mensen?
Het kleinste model, met een framehoogte van 17 inch, kan met een minimale binnen beenlengte van 65 cm nog bereden worden. Doordat er kleine banden (26 inch) opzitten, kunnen ook kortere mensen een Stromer berijden.
Hoeveel jaar garantie heb ik op mijn Stromer?
Op een Stromer zit standaard 2 jaar garantie, kiest u voor een ST2 S dan is dit met 1 jaar verlengt u krijgt dan dus 3 jaar fabrieksgarantie
Zijn er damesmodellen verkrijgbaar van Stromer?
De comfortmodellen van Stromer hebben een diepere bovenbuis en zijn dus te classificeren als damesmodellen. Deze modellen zijn uiteraard ook geschikt voor mannen die slechter te been zijn. Stromer heeft gekozen om een dubbele buis te bewaren bij zijn comfortmodellen om de stijfheid van het frame te bevorderen, waardoor de speed pedelec meer stabiliteit biedt.
Hoe vergroot ik de zichtbaarheid op mijn Stromer?
Om uw zichtbaarheid te vergroten is het gebruik van reflecterende kleding aan te raden, hierover kunnen wij u in de winkel uitgebreid informeren.
Hoe kan ik mijn Stromer goed op slot zetten?
De ST1 X en de ST2 serie zijn standaard uitgerust met het OMNI systeem. Dit bevat een lockfuntie waarbij het achterwiel elektronisch wordt geblokkeerd en er een soort alarmfunctie wordt geactiveerd.

Voor het veilig stallen van uw fiets is dit in de regel niet afdoende. Wij raden daarom aan om uw Stromer te voorzien van een extra slot. U kunt daarbij kiezen uit verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een ringslot te monteren of te werken met een losse kabel en/of vouwslot.

Is het mogelijk om meer vering op mijn Stromer te krijgen?
Vanaf de fabriek biedt Stromer de mogelijkheid om uw ST1 of ST2 te voorzien van voorvering. De meerprijs bij een ST1 zal dan €569,- bedragen. Bij een ST1 X en de ST2 serie bedraagt de meerprijs €649,-

Houding en pijnen

Ik heb zadelpijn op mijn Stromer. Hoe los ik dit op?
De speed pedelecs van Stromer zijn ontworpen om op hoge snelheid te rijden. Hiervoor zijn ze sportief uitgerust. Voor sommigen te sportief: ze hebben liever een zachter zadel. Ook kunt u een medische geschiedenis hebben waarvoor u een speciaal zadel nodig heeft. In beide gevallen hebben we al velen kunnen helpen met op maat aangemeten SQlab zadels. De zadels en de meetmethode zijn door doctoren en fysiologen ontwikkeld. Voor persoonlijk advies hierover kunt u langskomen bij onze winkel.
Ik heb rugpijn op mijn Stromer. Hoe los ik dit op?
Rugklachten zijn een veelvoorkomend, maar ook erg lastig probleem. Hiervoor zijn zeer veel oorzaken te onderscheiden. Meestal kan de verbetering van de fietshouding de oplossing zijn. Dit is echter heel persoonlijk. Kom daarom langs onze winkel als u een aangemeten oplossing wilt hebben.
Hoe voorkom ik pijn in mijn polsen op een Stromer?
Pijn in de polsen kan een gevolg zijn van de zithouding, of (de afstelling van) de handvatten. Net als bij andere pijnen bij het fietsen geldt: persoonlijk advies is het beste, kom een keer langs onze winkel.
Hoe staat het zadel van mijn Stromer voor mij het beste afgesteld?
De hoogte van het zadel is perfect als u net met de tenen bij de grond kan en de knieën net niet helemaal uit hoeft te strekken bij het trappen. Het zadel zelf zit voor de meesten horizontaal het beste. Sommigen zitten toch beter met de zadelpunt iets omhoog of iets omlaag. Wilt u het zadel iets anders afstellen? Schroom niet om bij onze werkplaats langs te komen. Wij helpen u graag verder.

Het OMNI systeem

Hoe verbind ik mijn smartphone met mijn Stromer?
Op het moment dat u een Stromer aanschaft wordt deze door ons geactiveerd. U krijgt dan vanuit Zwitserland uw inloggevens toegemaild. Wanneer u de Stromer OMNI applicatie uit de Play Store of App Store gedownload heeft kunt u deze gegevens invullen. Hierna zal u automatisch toegang hebben tot uw OMNI platform.
Ik ben mijn wachtwoord / gebruikersnaam van de myStromer App vergeten. Wat moet ik doen?
Klik op de ‘Ik ben mijn wachtwoord/gebruikersnaam vergeten’ optie en u zult nieuwe inloggevens kunnen ontvangen.
Hoe pas ik de ondersteuning aan van mijn Stromer?
Om de ondersteuning van uw Stromer aan te passen dient u eerst de OMNI applicatie te openen. Slide vervolgens één pagina naar rechts. Selecteer vervolgens ‘Motor Tuning’. Hier kunt u de snelheid, koppel en optrekversnelling aanpassen.
Wat geeft het sterretje aan als ik mijn Stromer in stand 2 zet?
Wanneer u een aangepaste ondersteuningsstand in uw Stromer ingeladen heeft, zal deze aanpassing gelden voor de tweede ondersteuningsstand. Het sterretje geeft aan dat de aanpassing is doorgevoerd en beschikbaar is.
Hoe vind ik mijn Stromer terug in een fietsenstalling?
Via de OMNI applicatie kunt u met uw smartphone de verlichting laten knipperen van uw Stromer. Klik hiervoor op de kaart. Selecteer daarna de ‘flash’ optie; dit is de vierde optie onder de kaart. Het licht zal nu knipperen en u kunt op grote afstand uw Stromer terugvinden.
Wat gebeurt er als mijn Stromer gestolen is?
Als de lockfunctie ingeschakeld is zal bij een verplaatsing van 10 á 20 meter uw Stromer in de diefstalmodus springen. Hierdoor wordt het achterwiel geblokkeerd, gaat de verlichting knipperen en wordt er automatisch een bericht verstuurd naar Zwitserland. Stromer zal u vervolgens via e-mail en SMS van de diefstal op de hoogte stellen. Via de OMNI applicatie kunt u live de fiets volgen. Bij het terugvinden van uw Stromer kun u de diefstalmodus weer uitschakelen, zie hiervoor de volgende vraag.
Hoe haal ik mijn Stromer van de diefstalmodus?
U kunt via de OMNI applicatie de diefstalmodus uitschakelen, of, bij afwezigheid van uw smartphone, uw code invoeren via het display op de Stromer.
Hoe kan ik mijn ritdata uitlezen op het OMNI platform?
In de applicatie kunt u alle ritdata aflezen onder het kopje ‘Statistics’. Deze kunt u vinden door één maal naar rechts te sliden vanaf de beginpagina en iets naar beneden te scrollen.
Hoe vind ik de dichtsbijzijnde Stromerdealer, wanneer onverhoopt toch een storing ontstaat?
Mocht u de dichtsbijzijnde Stromerdealer willen weten, dan kunt u op de kaart klikken in uw Stromer applicatie. Klikt u vervolgens op de derde van de vier opties onder de kaart (het gebouwtje) dan gaat u naar de dichtsbijzijnde Stromerdealer. Als u de icoon op de kaart selecteer krijgt u de gegevens (het adres en telefoonnummer) van de dealer te zien. Het gebogen pijltje aan rechterkant linkt u naar Google Maps, waar u automatisch een routebeschrijving naar deze dealer te zien krijgt.

Financieel en bekostiging

Kan ik een Stromer speed pedelec leasen?
Voor de financiering van een Stromer hebben wij afspraken gemaakt met Fietsflex Nederland. Dit houdt in dat u zelf bepaald hoeveel u nu wilt betalen en hoeveel u later gespreid betaalt. Wilt u liever de hele fiets laten financieren? Dat kan natuurlijk ook. U kunt kiezen uit een looptijd van 24 tot 76 maanden. Meer informatie? Kom gerust langs onze winkel. Wij voorzien u graag van passend advies.
Hoe verzeker ik mijn speed pedelec?
Voor het verzekeren van uw Stromer kunt u ook bij ons terecht. De verzekeringen brengen wij onder ENRA Verzekeringen Nederland. Zij bieden een compleet pakket aan met onder andere WA, diefstal- en schadeverzekering.

U kunt natuurlijk ook alleen voor de wettelijk verplichte WA dekking kiezen.

Zijn er nog belastingvoordelen of subsidies voor de aanschaf van een Stromer speed pedelec?
Dit is per situatie verschillend. Wel is het zo dat de overheid het groene rijden sterk stimuleert. Zo is er op dit moment een algemene actie uitgaande van Slim Reizen Stedendriehoek. Hierbij is het mogelijk om aan de hand van gereden kilometers een deel van het aankoopbedrag terug te krijgen. Kijk voor meer informatie op slimensnel.nl

Onderhoud

Hoe vaak moet ik de ketting van mijn Stromer smeren?
Hoe vaak u de ketting het best kan smeren is erg situatie afhankelijk. Een regel die u aan kunt houden is: iedere maand controleren of de ketting een doffe kleur heeft. Als het loopvlak van de ketting glimmend, bloot metaal is, dan is het wijs om er wat olie op te doen.
Hoe smeer ik zelf de ketting van mijn Stromer?
De ketting dient gesmeerd te worden met olie, niet met vet. Het optimale smeermiddel loopt tussen de kettingschakels en laat maar een dun laagje op de ketting na. Hierdoor loopt de aandrijving soepel, terwijl het geen vuil aantrekt. Het beste kunt u dus een dunne olie gebruiken om de ketting te smeren. Zet tijdens het smeren de fiets stabiel neer, of hang hem op. Laat een klein beetje olie over de ketting lopen, terwijl u de pedalen achteruit draait. Gebruik niet te veel olie. Met een doekje kunt u de overbodige olie afvegen. Fiets een klein rondje na het smeren en schakel over alle bladen heen, zodat de hele aandrijving gesmeerd is.
Mijn schijfrem piept. Kan ik hier wat aan doen?
Een piepende schijfrem is in principe niet verkeerd: de remkracht wordt er niet echt minder op. Alleen het geluid kan als lastig ervaren worden. Het piepen van de rem wordt meestal veroorzaakt door vettigheid of zout op de schijf. Tijdens het remmen trilt het remblokje daarover heen. Het gevolg is een vibratie op hoge frequentie, die als piepend geluid te horen is. Het kan verholpen worden door de schijf schoon te maken met een doekje. Wil dat niet helpen? Remreiniger is een rigoureuzer middel dat vrijwel alle aanslag van uw schijf kan verwijderen.
Wat kan ik zelf aan onderhoud doen aan mijn Stromer?
Het smeren van de ketting, de banden op spanning controleren, af en toe grondig poetsen en de metalen onderdelen vet houden: allemaal dingen die u thuis zou kunnen doen, en die enorm bijdragen aan de levensduur van uw Stromer. Uiteraard kunt u voor specifieke vragen of problemen altijd bij ons terecht.
Wat is de optimale bandenspanning voor mijn Stromer speed pedelec?
De meeste Stromerrijders kiezen voor een vaste voorvork. Sommigen doen daar een verende zadelpen bij, maar in de praktijk komt de meeste vering van de brede banden. Hierdoor raden wijeen bandenspanning van 2,0 tot 2,5 bar aan. Voor minder rolweerstand en meer actieradius kunt u de band ook oppompen tot 4,0 bar, alleen mindert u daarmee ook op grip en comfort.
Wat kan ik doen bij een voor mij onbekend technisch probleem?
Probeer zo snel mogelijk telefonisch contact op te nemen, of kom even langs de winkel. Het beste kunt u het zekere voor het onzekere nemen. Als een technisch probleem in zijn beginstadium verholpen wordt is de kans op blijvende schade het kleinst.
Wat is de geadviseerde service intervaltijd?
De service interval is sterk afhankelijk van de gebruiksomstandigheden en het eigen onderhoud. Zo moet u er rekening mee houden dat het gebruik in de winter een veel zwaardere belasting voor de speed pedelec is dan in de zomer met mooi weer. Ons advies is dan ook om uw Stromer twee keer in het jaar voor onderhoud te brengen. In het najaar voor klein onderhoud en in het voorjaar voor de grote beurt.
Hoe houd ik mijn Stromer schoon?
Het is een goede gewoonte om af en toe uw Stromer af te nemen met een droge doek. Schoonmaken met water moet u proberen te voorkomen. Is er geen andere optie? Zorg er dan voor dat het water niet in de lagers kan komen en vermijd het gebruik van hoge druk. Zorg bij het gebruik van water altijd dat de accu uit de fiets is. Laat uw Stromer eerst goed drogen alvorens de accu terug te plaatsen.

Overig

Wat is een speed pedelec?
Een speed pedelec is een elektrische fiets die ondersteuning biedt tot maximaal 45 km/u. Dit is sneller dan de maximale toegestane ondersteuningssnelheid van 25 km/u waarop regulier elektrische fietsen zijn begrensd. Door de hogere snelheden vallen speed pedelecs onder de bromfietsregels met bijbehorende verplichtingen.
Is het veilig om op een speed pedelec te rijden?
De speed pedelecs van Stromer zijn ontworpen voor het gebruik op hoge snelheid. Dit resulteert in een zeer stabiel frame, goed contact met de weg en een hoog remvermogen. Ondanks al deze passieve veiligheidsaspecten is het juiste gebruik van het grootste belang. Het dragen van goede fietskleding is daar onlosmakelijk aan verbonden. Zo moet u bij de aanschaf van bijvoorbeeld een helm controleren of deze voldoet aan de NTA 8776:2016-norm.
Welke kleding kan je het beste dragen op een speed pedelec?
Onze ervaring leert dat plezierig fietsen begint met goed materiaal. Uiteraard biedt Stromer een uitstekende speed pedelec aan, maar een veel voorkomend obstakel is dat regen en warme dagen het fietsplezier verminderen.

Voor persoonlijk advies of het passen van kleding bent u altijd van harte welkom in onze winkel.

Kan ik een proefrit maken op een Stromer speed pedelec?
Wilt u een proefrit maken? Bij ’t Polletje kunt u alle 2017 modellen uitproberen. Neem telefonisch contact op of stuur een mailtje om een afspraak te maken. Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze winkel.
Hoe kan ik mijn laptop of aktetas veilig en droog meenemen op mijn Stromer speed pedelec?
Tijdens het fietsen een tas op de rug dragen is sterk af te raden. Uit ervaring blijkt dat dit minder luchtweerstand garandeert, maar helaas ook een natte rug en gebrekkig rijcomfort. Op de smalle, custom made bagagedrager van Stromer kunt u perfect Ortlieb tassen hangen. Deze zijn, in tegenstelling tot andere fietstassen, geen doorn in het oog en eenvoudig erop en af te halen door gepatenteerde bevestigingsmethoden. Volgens de Consumentenbond zijn het ook de meest waterdichte tassen die momenteel verkrijgbaar zijn. Naast normale fietstassen levert Ortlieb ook aktetassen, schoudertassen en waterdichte laptophoezen. Specifieke vragen? Neem graag contact op!

Info over het moederbedrijf van Stromer