Vanaf 1 januari is de nieuwe wetgeving voor het gebruik van de speed pedelec van kracht. Dit betekent dat er verschillende dingen zijn veranderd en of gaan veranderen. De meest besproken regel is de helmplicht, maar er zijn ook andere veranderingen. In dit artikel willen we in het kort de  nieuwe regels uitwerken, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Speed pedelec: het begrip

Als eerst een korte uitleg over het ´nieuwe´ begrip speed pedelec. Het woord is ontleend aan de Engelse taal, waarbij speed voor snelheid staat en pedelec een samenvoeging is van de twee woorden pedal en electric. Vrij vertaald is het dus een snelle elektrische fiets. De snelheid van deze fiets wordt bepaald door de inspanning of trapkracht die u zelf zet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bromfiets wat een ´zelf´rijdend voertuig is. De maximale toegestane snelheid waartoe de Stromer speed pedelec ondersteuning mag bieden is 45 km per uur. Hiervoor is het kenteken veranderd naar een gele kleur, waardoor we nu te maken krijgen met de regels voor de bromfiets.

 

regelgeving_stromer_st2_10_0493-1regelgeving_stromer_st2_10_0493-1

 

De regels tot 31 december 2016

Voor 2017 golden er andere regels voor het gebruik van de Stromer speed pedelec. Deze viel namelijk onder de regelgeving van de snorfiets (blauw plaatje). Dit had te maken met het feit dat de Stromer speed pedelec ´zelf´rijdend is met een snelheid tot 20 km per uur. Vergelijk dat met bijvoorbeeld de vroegere Spartamet. Het betekende ook dat er geen helmplicht was, maar een helm advies. Verder moest de bestuurder in het bezit zijn van een AM rijbewijs en was de plaats op de weg het fietspad met de daarbij beperkende snelheidslimiet.

Uw fiets aanpassen voor de nieuwe regels?

U heeft uw fiets gekocht voor 2017, dus wat moet u nu doen? voorlopig nog even niets het is namelijk zo dat het RDW de uitvoering van de regelgeving zelf gaat coördineren. Tussen 1 januari en 1 februari krijgt u een brief van de RDW. Daarin wordt u geïnformeerd over de komende verandering. Namelijk het omwisselen van de blauwe kentekenplaat naar de nieuwe gele kentekenplaat. Heeft u voor 1 maart 2017 nog geen bericht gehad van de RDW? Dan moet u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de RDW (telefoonnummer: 0900 0739).

De nieuwe kentekenplaat voor uw Stromer speed pedelec kunt u vervolgens verwachten tussen 1 mei en 17 juni 2017. 3 weken voorafgaand aan het toesturen van de kentekenplaat krijgt u bericht van het RDW wanneer dit zal plaatsvinden. Het nieuwe kentekenbewijs wordt los van de plaat verstuurd om fraude te voorkomen. Deze nieuwe gele kentekenplaat dient u voor 1 juli 2017 te monteren, en het oude blauwe plaatje dient u terug te sturen naar het daarbij vermelde adres van het RDW. De oude kentekenkaart kunt u vervolgens zelf vernietigen. Deze wijziging is verder kosteloos, u dient er alleen zelf zorg voor te dragen dat het voor 1 juli is gebeurt.

 

Nog even alles op een rijtje:

overgang-regelgeving-stromer-speed-pedelec

 

Welke regels gelden er nu precies voor mijn Stromer speed pedelec?

Wanneer u de fiets voor 2017 heeft aangeschaft, is deze voorzien van de blauwe kentekenplaat. Zolang u deze plaat op de fiets heeft valt de Stromer onder de categorie ‘snorfiets’ met de daarbij behorende regels (regels voor snorfietsen). Wanneer u uw Stromer speed pedelec heeft aangeschaft na 1 januari 2017, krijgt u direct een gele kentekenplaat met de daarbij behoorde regels voor het rijden op een bromfiets (regels voor bromfiets).

De nieuwe regels op een rijtje:

Snelheidsregels voor de Stromer speed pedelec

Voor een speed pedelec gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Op de rijbaan 45 km/u;
  • op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u;
  • op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u.

Verder moet u:

  • Minimaal 16 jaar zijn;
  • een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben;
  • een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776:2016) dragen. Kijk voor meer informatie over speed-pedelec-helm op de website van de NEN;
  • een gele bromfietskentekenplaat achterop uw speed pedelec hebben;
  • voor uw speed pedelec een verzekering hebben voor wettelijke aansprakelijkheid (WA);
  • op het fiets/bromfietspad rijden (of op de rijbaan). U mag dus niet op het fietspad rijden;
  • het kentekenbewijs bij u hebben.

 

Heeft u nog resterende vragen? schroom dan niet om contact op te nemen wij helpen u graag verder.

bron: www.rijksoverheid.nl