Stromer pedelec

Onderhouds- en gebruiksadvies

Zorgeloos en ontspannen rijden

Accu gebruik en onderhoud

Accu-afstandIn de afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van fietsaccu’s een vlucht genomen. Onder andere door het wijzigen van de samenstelling van het accumateriaal is ook het onderhoud en gebruik van de accu veranderd. hiernaast vindt u enkele adviezen en gebruiksinstructie speciaal voor uw Stomer speed pedelec.

 

Onderhoudsinformatie
 • Als de accu volledig leeg wordt gereden, moet u deze direct na het rijden opladen, anders wordt de accu volledig ontladen en dit is schadelijk.
 • Als de accu langere tijd niet wordt gebruikt, moet deze volledig worden opgeladen. Bewaren bij kamertemperatuur en elke 1 tot 2 maanden opnieuw opladen.
 • Als de accu langere tijd niet wordt opgeladen, kan de accu volledig ontladen raken en dit is schadelijk. Daarmee vervalt de garantie.
 • Laad uw accu op bij kamertemperatuur.
Actieradius gebruiksomstandigheden en tips
 • Met de sensorgevoeligheid kan de verhouding tussen motorprestaties en de inspanning van de fietser individueel worden aangepast. Hierbij geldt: hoe kleiner de sensorgevoeligheid, des te groter de actieradius.
 • Bij een hoger gewicht (fietser en bepakking) moet de motor bij het versnellen en op hellingen meer presteren. Beperk uw bepakking om een grotere actieradius te krijgen.
 • Controleer regelmatig de bandenspanning. Bij een lage bandenspanning wordt de rolweerstand vergroot, waardoor de actieradius aanzienlijk kan verminderen. De aanbevolen bandenspanning is te vinden op de zijkant van de band.
 • Bij sterke hellingen nemen de rijsnelheid en de actieradius af, omdat de motor meer moet presteren om snelheid of hoogte te winnen.
 • Bij lage snelheid (tot 10 km/u) is de efficiëntie minder.
 • Bij hogere snelheid (vanaf 35 km/u) neemt de luchtweerstand aanzienlijk toe. Rijd met gemiddelde snelheid voor de maximale actieradius.
 • Om via terugwinning de actieradius te vergroten, moet niet alleen elektrisch maar ook mechanisch worden geremd. Rijd daarvoor in terugwinningsmodus of tik de rem slechts licht aan. Hoe langer de terugwinning actief is, hoe groter de actieradius.
 • Verhoog bij gelijkblijvende snelheid de trapfrequentie (lage versnelling). Zo rijdt u zuiniger en vergroot u de actieradius.
 • De ondersteuningsmodus verandert de verhouding tussen motorprestaties en de inspanning van de fietser. U bespaart de meeste accu-energie als u op een helling overschakelt op een lage ondersteuningsmodus.
Veiligheidsinformatie

Absoluut niet de accu

 

 • kortsluiten
 • onderdompelen in water of met water reinigen
 • openmaken of bewerken
 • met een ander oplaadapparaat opladen
 • blootstellen aan een warmtebron of open vuur
Onderhoud ketting en tandwielen
 • Tandwiel en ketting moeten regelmatig worden gereinigd en worden gecontroleerd op slijtage. Dit verhoogt de levensduur. Afhankelijk van vuil, vocht, zout die op de ketting inwerken en de tractie op de ketting, heeft deze een levensduur van 1000 km tot 3000 km.
 • De kettingbladen moeten bij iedere reiniging worden gecontroleerd op gebroken of verbogen tanden. Dit zorgt vaak voor onnauwkeurig schakelen, losspringen van de ketting en verhoogde kettingslijtage. Op zonnige dagen kunt u het beste gebruikmaken van een droog smeermiddel en op natte dagen en in de winter van een nat smeermiddel.
 • Toepassing: Maak de vuile ketting schoon met een doek. Draai het crankstel tegen de klok in en breng daarbij olie aan op de binnenkant van de ketting. Verwijder tenslotte overtollige olie van de ketting met een doek.
Schoonmaken
Waarschuwingsaanwijzing:  Voor alle werkzaamheden aan de Stromer moet de accu uit de accubox worden verwijderd en indien mogelijk moet de accubox worden gesloten. Vermijd contact met onder spanning staande delen.  U kunt zich verwonden of de elektronica beschadigen. Stromer reiniging: Reinig uw Stromer met onderhoudsmiddel voor fietsen en water.  Gebruik daarvoor liefst een vochtige spons of doek. Zorg ervoor dat bij het reinigen geen vloeistof in de accu of in andere elektrische componenten kan binnendringen.  Reinig uw Stromer niet in het waterbad of met een waterstraal.  Vooral door de waterdruk kunnen vloeistoffen en reinigingsmiddelen in afgedichte componenten en stekkers komen en deze beschadigen. De volgende onderhoudsproducten tasten de componenten aan en verhogen daardoor de slijtage of kunnen zelfs tot het uitvallen van de elektronica leiden. – Vloeistoffen die oplosmiddelen bevatten – Reinigingsmiddelen die olie bevatten (met uitzondering van ketting en aandrijving) – Remmenreinigers (met uitzondering voor remschijven) – Kettingreinigers (met uitzondering voor kettingen) Het niet opvolgen van de onderhoudsinstructies kan tot schade aan kogellagers, elektronische componenten en connectoren leiden. Accureiniging: Om de accu schoon te maken kun u het beste een droge doek gebruiken.  Zorg ervoor dat zich de contacten van de accu niet aanraken of verbinden.  Hierdoor kan de accu worden beschadigd of het kan letsel veroorzaken.
Winteronderhoud
 • Als u uw Stromer ook in de winter gebruikt, moet de ketting vanwege de zoutaantasting vaker worden gesmeerd dan in de zomer.
 • Bewaar de accu bij kamertemperatuur en laad deze ook bij kamertemperatuur op. Koude accu’s hebben minder vermogen dan warme accu’s.
 • Verwijder regelmatig eventueel zout van uw Stromer.
 • Bescherm uw Stromer tegen weersinvloeden als u deze niet gebruikt.

Onderhoud en verzorging

DesignMet het aanschaffen van uw Stomer heeft u een speed pedelec uit het premium segment gekozen. Nu is onderhoud van uw Stromer van groot belang voor een langdurig en duurzaam gebruik, omdat wij van mening zijn dat naast het vast periodieke onderhoud van uw fiets juist ook het klein onderhoud het verschil kan maken voorzien wij u graag van passend advies.

 

Rijden en instellingen

MotorMet de geavanceerde technologie van Stromer hebben zij de speed pedelec van de toekomst in onze tijd geïntroduceerd. Om u verder inzicht te geven in het afstellen en gebruik van uw fiets hebben wij hiernaast een uitwerking gemaakt van de meest voorkomende vragen. Zodat u maximaal en veilig kunt genieten van uw Stromer.

 

Trapfrequentie en instellingen
U kunt in principe met elke trapfrequentie op de Stromer rijden. Bij een lage frequentie kunt u het beste de gevoeligheid van de koppelsensor verlagen. Gebruikers met een hogere frequentie kiezen een hogere sensorgevoeligheid. Een hoge trapfrequentie (kleine versnelling bij gelijke snelheid) geeft een gelijkmatigere ondersteuning. Met een hogere frequentie rijdt u zuiniger en hebt u een grotere actieradius.
Ondersteuningssterkte
De Stromer-motor levert hoogwaardige prestaties en kan het trapvermogen verveelvoudigen wanneer dat gewenst is. De ondersteuning die de motor levert is sterk afhankelijk van de persoonlijk ingestelde sensorgevoeligheid. Een hoge sensorgevoeligheid leidt tot meer ondersteuning.
Veilig onderweg
Voor een veilig gebruik van uw Stromer pedelec is het in eerste instantie van groot belang dat u op de hoogte bent van de huidige verkeersregels. Verder dient de fiets goed onderhouden te worden, en gebruik altijd de juiste bandenspanning voor een optimaal contact met de weg